Kårhajk 2014

Kårhajk 2014

 

Kristi Himmelsfärdshelgen hade vi en kårhajk med paddling från Axelfors till Östra Frölunda.
På torsdag eftermiddag började upptäckare, äventyrare och ledare att paddla från Axelfors i Ätran. Vi paddlade 29 personer i sakta mak. För några av dem var det första gången de var ute på långpaddling. Längs med vägen hade det blåst ner många träd i ån. På ett ställe fick vi till och med ta fram sågen för att kunna ta oss fram. Fram på kvällen kom vi sedan fram till övernattningsplatsen vid Boda gård. Det var en snäll bonde som lät oss övernatta i fårhagen. En ledare kom med bil dit och han upptäckte att det var ett lamm som smitit utanför hagen. Som tur var så lyckades han få tag på det och lyfta in det till de andra.
DSC_0294Så var det dags för uppsättning av tält och vindskydd och tillagning av kvällsmat. Efter maten var alla trötta och det blev ganska fort tyst. På morgonen rev vi lägret och fortsatte mot Lerbäcksbo. Det var en härlig natur och Christer som paddlade lite före oss andra såg till och med en kronhjort. Dessutom var det sländor, rovfåglar och många andra småfåglar längs med ån.
I Lerbäcksbro stannade vi och åt lunch som vi lagade på stormkök. Sedan paddlade vi vidare mot Östra Frölunda. Vi passerade bland annat en gammal festplats i Hid och när vi kom in i Östra Frölunda så åkte vi under en gammal fin stenbro.
Därefter åkte vi en stund i konvoj tills alla kommit ikapp. Alla kanoterna tillsammans och de som var ytterst fick paddla. Lite kämpigt men kul! Snart kom vi fram till Lillån och då paddlade vi sista biten motströms mot lägerplatsen i Mölneby utanför Östra Frölunda.
Här väntade 12 spårare och ledare på oss. De hade tidigare haft avslutning på terminen. Temat hade varit Pettsson och Findus och som avslutning fick de pannkakstårta med drottningssylt.
Eftermiddagen gick åt till att göra ordning lägerplatsen för natten. På kvällen hade äventyrarna ett lägerbål som var väldigt uppskattat. Ackes kårhajk 140529-140601 016Morgonen därpå vaknade spårarna väldigt tidigt, närmare bestämt vid 5-tiden. Väldigt morgonpigga scouter.
Under förmiddagen så hade spårarna kanotskola med fiske. Upptäckarna byggde en hinderbana och äventyrarna förberedde för eftermiddagens skattjakt. När de var klara så fick de prova på att paddla i Christers träkajak. En häftig upplevelse!
DSC_0310
Efter lunch så delade vi upp oss i patruller, blandade åldrar. Första uppgiften var att göra hinderbanan tillsammans i patrullen. Därefter började äventyret med skattjakten. 1457 intogs nämligen udden med borgen Kindahus jämte lägerplatsen av danskarna. Det tog dem 5 dagar innan bönderna som försvarade den gav upp. Patrullernas uppgift var nu att återta borgen från danskarna. Och det skulle göras med list. Första stationen var en rebus och andra var pilkastning där patrullen skulle komma upp i 250 poäng totalt. Sista stationen skulle det byggas en A-bro för att hjälpa bönderna att ta sig över vallgraven. Alla patrullerna lyckades med uppgiften och fick ledtrådar i siffror till kombinationshänglåset på skattkistan. I kistan låg middagen som patrullen lagade tillsammans. Som bonus var det efterrätt med grillad chokladbanan.
Även denna kväll var det lägerbål. Denna gång av några utmanare med hjälp av en äventyrare. Höjdpunkten var ”tandborsten”. För de som inte vet vad det är så borstar minst tre personer tänderna med samma tandborste och samma vatten. Den fjärde personen kommer förbi och tror sedan att det är ett glas mjölk och dricker upp det. Minen hos vissa ledare och scouter var obetalbar!
Dagen efter så rev vi lägret och sedan paddlade alla tillsammans tillbaka till upptagningsplatsen i Östra Frölunda. Isättningen av kanoterna gick inte helt smärtfritt. Allan, vår nya ledare, som också var ny på paddling råkade välta med sin kanot. Han tog det bra, tog sig ur vattnet, bytte om och gick i kanoten igen. Sedan gick det undan för honom. Han var först tillbaka till upptagningsplatsen. Efter korv med mos till lunch så begav vi oss tillbaka mot Dalsjöfors. Trötta men nöjda med minnen av en härlig kårhajk!

Vid tangentbordet
Marie Åsén